Blogg

Håll er uppdatterade om det senaste inom webbdesign, webbutveckling, digital kommunikation och digital marknadsföring med vår blogg. Här förklarar vi även hur IT-bransch fungerar och hur vi inom denna bransch jobbar med webbdesign och webbutveckling.
Kontakta oss

Responsiv webbdesign

responsiv webbdesign
UX design
webbyrå
4 min

Responsiv webbdesign

Responsiv webbdesign är idag en självklarhet. Alla webbyråer och IT-design firmor erbjuder responsiv webbdesign vilket bör innebära inte endast att din hemsidas utseende anpassar sig efter olika skärmstorlekar utan att den även ser ut och fungerar utmärkt oavsett vilken skärmstorlek din hemsida visas på. 

Varför behöver man en responsiv hemsida?

Statistik över internetanvändning visar att idag använder sig de flesta utav mobila enheter för att surfa på nätet. Smartphones med sina små skärmar utgör den största delen men användare surfar även på surfplattor och bärbara datorer. En del av användare föredrar stationära datorer och på arbetsplatser används oftast datorer med större skärmstorlekar. Det skärmutbudet som finns ute på marknaden gör det lite svårare för webbdesigners och webbutvecklare att skapa hemsidor eftersom nu måste man skapa en hemsida som anpassar sig efter de olika skärmstorlekar. Ju mer komplex struktur och design en hemsida har desto större utmaning för en webbutvecklare att göra ett bra jobb. 

Hur kan man testa och bedöma hemsidas responsivitet?

Tänker du anlita en webbyrå som  till en låg paketpris erbjuder både design och lansering av din hemsida. Vad kan du göra för att se till att det är ett seriöst erbjudande? Ställ gärna en fråga om de har en UX/UI designer i sin team. Be dem att visa upp sina genomförda projekt och testa de på olika skärmstorlekar. Ni behöver inte ha tillgång till olika surfplattor eller stationära datorer för att kunna testa webbplatsens responsivitet. Det räcker med en dator med större skärm, t.ex. en vanlig bärbar dator och en webbläsare. 

Gör en enkel test på webbplatsens responsivitet

Öppna en webbläsare och slå in en webbadress till en hemsida ni vill testa. Är det en enklare webbplats med flera sidor, testa att öppna en efter en och scrolla ner igenom allt innehåll. När ni upplever att ni har bekantat er med webbplatsens utseende på den stora skärmen tryck på webbläsarfönster och minska dess storlek så att webbplatsen blir smalare horisontellt. Testa att dra den ytterligare så småningom för att uppnå den minimala bredden på webbläsarfönstret.  Scrolla ner på webbplatsen och titta på hur de olika element såsom rubriker, bilder, ikoner skalas upp och ner. Allt ser bra ut på alla sidor och alla storlekar? Då kan du känna dig säkrare att anlita denna webbyrå. Annars, tänkt efter!

När responsiv webbdesign är inte så responsiv

Tyvärr så när man testar många webbplatser så upptäcker man direkt vilken webbyrå verkligen kan sitt jobb och vilken bara lovar tomma löfte.

Ingen vill ha en hemsida som förändrar sitt utseende i försök av att anpassa sitt innehåll till skärmen den visas på men som gör att texten och bilder blir stökiga, marginal försvinner och ikoner blir osynliga. Försäkra dig att du och webbyrå är överens om vad som menas med responsiv webbdesign. 

Många enmansföretag som erbjuder hemsidor till låga priser har inte kunskaper eller känslan för design vilket gör att trots deras försök att anpassa hemsidans responsivitet så misslyckas dem. Man märker till när en webbdesigner saknades under arbetet när man testar en viss hemsida på olika skärmstorlekar. Resultat av sådana tester är i vissa fall förskräckliga med hänsyn tagen till att dessa IT-design firmor helt enkelt lovar att de erbjuder sina kunder responsiv webbdesign.

Varför hemsidor med sämre responsiv design är dåliga?

Hemsidor med dålig responsivitet ser inte professionellt ut. I vissa fall kan informationen vara otydligt eller omöjligt att ta till sig. Användaren kan ha svårt med att navigera sig på din hemsida som kan leda till att den lämnar webbplatsen så fort den upptäcker att webbplatsen ser stökigt ut. Dina potentiella kunder kan tappa förtroende för dig eftersom din hemsida är din marknadsföringskanal. Den ska visa att du är seriös och professionell. Användarupplevelse bör därför vara utmärkt oavsett vilken skärmstorlek en användare visar din hemsida på.

Hur designar vi responsiva hemsidor?

Responsiviteten är en av viktigaste punkterna som vi redan tar hänsyn till när vi designar webbplatsens gränssnitt. När webbplatsens design är klart beräknar vår webbutvecklare storlek på texten för maximal och minimal upplösning och gör så att storlekarna beräknas automatiskt och om webbläsarens upplösning ligger emellan så minskar/ökar texten på ett naturligt sätt. På liknande sätt justerar vi alla andra element på webbplatserna: sektioner, bilder, illustrationer osv. När denna del av arbete är klar så gör vi tester av responsiviteten på olika upplösningar och om vi upptäcker att något kan förbättras, så justerar vi dessa element för att uppnå den mest optimala lösningen.

Behöver du hjälp?

Har du en hemsida som inte är responsiv eller har dålig responsivitet? Hör av dig till oss på Dipro så hjälper vi dig att uppgradera den för att skapa en utmärk användarupplevelse åt dina besökare oavsett vilken enhet de surfar på.

Pubicerad oktober 25, 2022